Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Internet of Things: 400% groei in vijf jaar

Beleggingstrend: Internet of Things
Internet of Things
20,00% *

Steeds meer apparaten en voorwerpen worden verbonden met het internet. Daardoor kunnen deze apparaten en voorwerpen met elkaar en met personen communiceren. Bekend voorbeelden zijn:

  • de domotica-systemen, die het huis automatiseren
  • de zelflerende thermostaat
  • de voertuigvolgsystemen, die in de transportsector al gemeengoed zijn

Allemaal voorbeelden van de snelgroeiende trend Internet of Things, die vaak wordt afgekort tot IoT. Steeds vaker verschijnen er analyses en rapporten waarin gesteld wordt dat IoT onze levens en daarmee de wereld ingrijpend zal veranderen.

Alles gaat online

Van thermostaten tot auto’s en van winkelgevels tot bushokjes, alles gaat online. IoT biedt bijvoorbeeld ongekende mogelijkheden in de gezondheidszorg.

Neem de slimme pleisters met sensoren voor patiënten met de chronische longziekte COPD. Met de pleister worden continu gegevens verzameld over de fysieke toestand van de patiënt, zoals de ademhaling, het hartritme en variaties in de hartslag. De gegevens worden automatisch via het internet verstuurd naar zorgverleners.

Een ander voorbeeld: inchecken op vliegvelden en labelen van koffers zal met behulp van smartphone, sensoren en WiFi in de nabije toekomst veel sneller en makkelijker gaan.

Dat zijn dan nog maar een paar van de ontelbaar veel mogelijkheden die IoT al biedt en in de toekomst nog extra zal bieden.

Groei van 400%

Juist omdat het aantal apparaten dat met internet verbonden is snel groeit – en daarmee het aantal toepassingen – is de trend IoT volgens deskundigen hot. Zij verwachten een gigantische groei voor de IoT-markt.

Het bekende onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat er in 2020 zo’n 25 miljard slimme, verbonden objecten in gebruik zijn, smartphones en tablets niet meegerekend. Een groei van meer dan 400% vanaf het huidige aantal.

De markt zal een omvang van 263 miljard dollar hebben in 2020, tegen dit jaar circa 69,5 miljard dollar.

Graantje meepikken?

Een trend die zo snel groeit, kan uiteraard interessant zijn voor beleggers. Daarbij gaat het om usual suspects als Google en Apple, maar ook makers van sensoren en geavanceerde chips, fabrikanten van routers, aanbieders van sportkleding en sportgadgets waarmee contact kan worden gelegd met internet.

Al die gegevens moeten ook goed beveiligd worden, zodat cyber security-ondernemingen kunnen profiteren.

Voor beleggers die een graantje willen meepikken van het onstuimig groeiende IoT heeft Trend Invest een Trend, een selectie van aandelen, samengesteld. Deze Trend, Internet of Things, bestaat uit dertig verschillende aandelen. Een brede spreiding dus.

Vertegenwoordigd zijn onder meer chipproducenten en fabrikanten van routers, sensoren en hardware. Maar ook bedrijven die actief zijn op het gebied van WiFi en GPS. Instappen kan al vanaf 2500 euro.


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links