Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Legends Fund breidt uit met een nieuwe legend

Legends Fund voegt nieuw fonds toe: VR Global

Legends Fund, het op legendarische hedgefundmanagers gerichte beleggingsfonds, heeft zijn portefeuille per 1 januari uitgebreid met een nieuwe Legend: VR Global. Dit succesvolle hedgefund heeft sinds oprichting in 1999 een jaarlijks rendement behaald van meer dan 25%.

Ter vergelijking, het jaarlijks rendement op wereldwijde aandelen bedroeg over deze periode zo’n 4%. Met een focus op opkomende landen voegt VR Global bovendien verdere spreiding toe aan het Legends Fund.

VR Global wordt beheerd door Richard Deitz, ondersteund door een team van 40 werknemers en heeft kantoren in London, New York, Moscow, Dubai en Buenos Aires. Het fonds investeert voornamelijk in distressed debt markets en is gespecialiseerd in opkomende markten.

Deitz hanteert een contraire benadering en stapt in op de momenten van maximale onrust wanneer andere beleggers de situatie juist ontvluchten. In 2015 behaalde het fonds, ondanks verliezen in wereldwijde kredietmarkten, een rendement van 15%.

Posities in impopulaire landen

Tekenend voor de strategie is dat de grootste contributies werden geleverd door posities in Argentinië, Griekenland en Oekraïne, drie markten die door de meeste beleggers werden gemeden. Als één van de meest ervaren beleggers ter wereld binnen deze strategie, vervult VR Global vaak een actieve rol bij deze herstructureringen.

In 2015 was dit vooral het geval in de Oekraïne, waarbij Richard Deitz een leidende rol speelde in de herstructurering van de schulden van staatsbanken.

Met Theta Capital, de beheerder van Legends Fund, zijn we al meer dan twaalf jaar belegd bij VR Global en we rekenen het fonds tot één van de beste hedgefunds ter wereld. Het fonds heeft wel een minder zichtbaar profiel dan de meeste andere Legends en opereert vooral achter de schermen.

Wij geloven dan de vooruitzichten voor de strategie van VR Global de laatste jaren verder zijn verbeterd. Door de sterke daling van grondstoffenprijzen en de eerste Amerikaanse renteverhoging, zullen in de kredietmarkten meer en meer dislocaties optreden waarop het fonds kan inspringen.

Mogelijkheden in Brazilië

Ook zijn er belangrijke politieke verschuivingen in landen waarin VR actief is, zoals Argentinië en Venezuela. De onrust in Brazilië is waarschijnlijk de opmaat tot enorme beleggingsmogelijkheden in dit land in 2016.

Ongeveer 60% van de 2,5 miljard dollar aan beheerd vermogen betreft eigen vermogen van Richard Deitz. Dit zorgt voor gelijkgeschakelde belangen met andere beleggers en de noodzakelijke staying power.

Hoewel het fonds is gesloten voor nieuwe investeerders hebben wij dankzij onze lange relatie met de manager groen licht gekregen om een positie te bouwen in het Legends Fund.

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund

Wilt u weten hoe het Legends Fund is opgezet, bekijk dan deze video.


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links