Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Legendarische hedgefunds nu toegankelijk

Legendarische hedgefunds nu toegankelijk

Beleggen in de fondsen van toonaangevende hedgefundmanagers is zo eenvoudig nog niet. Met hun eigen vermogen geïnvesteerd in hun fonds ligt de nadruk op het behalen van een goed rendement en niet op het binnenhalen van zoveel mogelijk assets.

De beste hedgefunds zijn daarom selectief in het toelaten van investeerders en hanteren vaak minimale inschrijvingsbedragen in de orde van 10 à 20 miljoen eruo. Met het Legends Fund heeft Theta Capital een manier gevonden deze barrière te slechten.

Kapitaalbehoud

Beleggers zijn op zoek naar sterke rendementen, maar vanuit het startpunt van kapitaalbehoud en zonder te zeer afhankelijk te zijn van de grillen van de markt. Dat is precies wat hedgefunds kunnen bieden.

Theta Capital Management is al vijftien jaar gespecialiseerd in hedgefunds, een industrie waarin het beste investeringstalent al decennia in relatieve stilte opereert voor een selecte groep professionele beleggers. Theta Capital werkt voor een aantal van Nederlands grootste:

  • family offices
  • stichtingen
  • topmanagers uit de internationale financiële industrie

Klanten met verstand van beleggingszaken die vaak een relatief groot deel van hun vermogen in hedgefunds investeren.

Unieke structuur

Om de aantrekkelijke eigenschappen van deze fondsen ook toegankelijk te maken voor een groter publiek is Theta op zoek gegaan naar een structuur die dit mogelijk maakt. Dat heeft geresulteerd in de lancering van het Legends Fund.

Dit fonds biedt beleggers toegang tot de beste hedgefondsen in de industrie. Via een notering aan Euronext Amsterdam is het bovendien mogelijk om hier dagelijks en zonder minimale inleg in te beleggen.

Legends Fund investeert in tien tot vijftien fondsen die minimaal tien jaar bestaan en aan strenge voorwaarden moeten voldoen. De vier belangrijkste strategieën - long short equity, event driven, global macro en relative value – worden in gelijke mate vertegenwoordigd.

Alleen de meest succesvolle fondsen binnen iedere deelstrategie komen in aanmerking. Theta heeft de omvang en het netwerk om toegang te krijgen tot deze fondsen, onder meer vanwege haar jarenlange relaties met veel van de grootste namen uit de industrie.

Sterke rendementen

De hedgefunds waarin het Legends Fund belegt, hebben over een lange periode bewezen dat ze in verschillende marktomgevingen goede rendementen kunnen halen terwijl ze grote verliezen wisten te voorkomen.

Met hun ruime mandaat en het brede arsenaal aan technieken en instrumenten zijn hedgefondsen minder afhankelijk van de richting van de markt. Gemiddeld behaalden de Legends een jaarlijks nettorendement van maar liefst 15% over de laatste achttien jaar.

Met de eerste scheuren in de obligatiemarkt en een toenemende onzekerheid voor aandelenmarkten zijn de vooruitzichten voor hedgefunds aantrekkelijker dan ze lange tijd geweest zijn:

  • Global macro-fondsen kunnen profiteren van een stijgende rente en de valutaschommelingen die hiermee gepaard zullen gaan.
  • Voor event driven-fondsen is er ongekend veel te doen door de golf van fusies en overnames die zich voordoet.

Ook shortposities

Aan de creditkant is het vooralsnog zaak voorzichtig en gedisciplineerd te blijven. De fondsen die actief zijn in creditmarketen houden momenteel veelal shortposities aan.

De volgende grote beleggingsmogelijkheid lonkt echter weer na de recorduitgifte van obligaties onder steeds lossere voorwaarden, die bovendien veelal worden gekocht door beleggingsfondsen met dagelijkse liquiditeit op zoek naar wat meer rendement. Op een gegeven moment gaat dit mis.

Ook voor long-short equity is de markt een stuk interessanter geworden. Waarderingen zijn dusdanig dat er ook aan de shortkant weer kan worden verdiend en grote veranderingen in verschillende sectoren zorgen voor de nodige winnaars en verliezers. Hier kunnen long-short fondsen van profiteren.

Toenemende vraag

Beleggers zoeken in toenemende mate hun heil in hedgefondsen om rendementen te kunnen halen met een gedoseerd risico nu traditionele beleggingen een stuk minder aantrekkelijk zijn.

Theta streeft ernaar om het Legends Fund de komende periode naar een omvang van ongeveer 100 miljoen te brengen. Vervolgens wordt gekeken of er voldoende capaciteit beschikbaar is om verder te groeien.

Legends Fund is via de meeste brokers eenvoudig aan te kopen vanwege de beursnotering.  

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links