Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

TA DAX: Bodemstampers

TA DAX: Bodemstampers

In de afgelopen weken hebben de beren rake klappen uitgedeeld, de aandelenmarkten hebben in januari 2016 niet best gepresteerd. De volatiteit is daarbij nog eens flink toegenomen, dus het wordt de beleggers niet makkelijk gemaakt.

Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel, want mijn marktlens indiceert pogingen tot bodemvorming bij menig aandelenindex, waaronder de DAX. Een stijging van 15% ligt in het verschiet.

Trading range

In de afgelopen maanden is de uptrend van de DAX langzaam maar zeker overgegaan in een trading range met aan de onderkant 9325 als steunzone en 10.860 tot 11.430 aan de bovenkant als weerstandsgebied.

Kenmerk van een trading range is dat de koers heen en weer zigzagt tussen de min of meer horizontale krijtstrepen.

Welnu, de DAX bevindt zich aan de onderkant van de range, dus het wordt tijd om te bodemen als opmaat voor een nieuwe zigzag richting de rode strepen. De candle van deze week kleurt nog zwart, terwijl de RSI onder de 50-lijn beweegt. Maar de swingteller staat op -9 en dat duidt op aanstaande bodemvorming.

Anticiperen of reageren

Goed, bodemstampers actief, maar overtuigend is het allemaal nog niet, er zijn nog niet veel bevestigingen. Charttechnisch gezien oogt het allemaal wel hoopvol, maar dat is niet voldoende. Eerste aanzet tot een rebound is het plaatsen van een witte candle in combinatie met een opkrullende RSI.

Vervolgens moet de swingteller op +1 springen om een verder herstel te bevorderen. Wilt u daar op wachten of durft u te anticiperen? Hou wel rekening met een hoge mate van beweeglijkheid, dus het zal nog wel even onrustig blijven.

Voelt u zich daarbij als een vis in het water, dan durft u wel richting het noorden te zwemmen, niet waar?

Grafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Nico Bakker is directeur en eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links