Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

TA: Dow Jones dreigt weg te zakken

Technische analyse Dow Jones Index

De Dow Jones Index staat de laatste weken flink onder druk en dreigt zelfs onder de sleepkabel te zakken. De stieren hangen aan een zijden draadje, maar er zijn diverse indicaties dat zij kunnen overleven. Ik zal het spannende technische landschap voor u duiden en aangeven wat er moet gebeuren om de uptrend te kunnen vervolgen.

Kijkt u met mij mee. Al geruime tijd bevindt de Dow Jones index zich in positief vaarwater. Er is een duidelijk proces van hogere bodems en hogere toppen gaande, hetgeen wordt onderstreept door de stijgende gemiddeldelijn. In mei van dit jaar werd de all time high verder aangescherpt, de bulls reikten tot 18351.

Vanaf dit niveau is een correctiebeweging gestart. Met overwegend zwarte candles is de index teruggedrukt richting de gemiddeldelijn en deze week is zelfs een zwarte candle in de maak hangende aan de sleepkabel. De beren proberen als zodanig een einde te maken aan de jarenlange uptrend.

Cruciale fase

Maar zover is het nog niet, de bulls geven zich nog niet gewonnen. Door de recente berentikken staat de RSI namelijk op OS-terrein, hetgeen een herstelbeweging aanwakkert. Het is zaak voor de spelers om niet verder weg te zakken en liefst deze week een witte candle te produceren.

Als de RSI hierbij de OS-lijn opwaarts kruist, is dit het signaal voor een significante herstelbeweging. De uptrend blijft dan intact, de aanval richting de rode streep kan dan opnieuw worden ingezet. Wordt op korte termijn echter niet gebodemd, dan dreigt een breakoutbeweging richting de groene streep op 17038.

Al met al een cruciale fase waarin de bulls rap in actie zullen moeten komen om de uptrend intact te laten. Een uiterst spannende fase voor trendvolgende beleggers. Zij zien uit naar duidelijke indicaties van bodemvorming rond de gemiddeldelijn. Als de sleepkabel succesvol wordt getest, dienen zich (nieuwe) koopkansen aan. Bij een trendbreuk overwegen uitstaande koopposities te verkleinen.

Daggrafiek Dow Jones
Klik op de grafiek voor een grote versie


Nico Bakker is directeur en eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links