Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Fed te laat met renteverhoging

BNP Paribas IP: Terugval VS staat renteverhoging in juni niet in de weg
  • VS: tijdelijke terugval staat renteverhoging in juni niet in de weg.
  • Cijfers bevestigen opleving in eurozone.
  • VK: BoE blaast warm en koud, maar renteverhoging komt er.
  • Zwakke inkoopmanagersindex (PMI) kan China tot beleidsmaatregelen aanzetten, maar dat geldt niet voor Japan.

Nadat leden van het monetair beleidscomité van de Federal Reserve hun renteprognoses naar beneden hadden bijgesteld, kwam ons standpunt dat de Fed haar rente inderdaad al in juni kan verhogen vanzelfsprekend wat onder vuur te liggen. De Amerikaanse cijfers waren zwak en de inflatie was laag, dus waarom zou de centrale bank haar rente eigenlijk verhogen? Volgens ons zijn de zwakke cijfers echter tijdelijk en de laatste cijfers bevestigen dat. Het gevaar bestaat dat de Fed te laat komt met de renteverhoging.

In onze macro-economische verwachtingen gaan we uit van een degelijke groei in de VS, een opleving in de eurozone en minder stijgingspotentieel in Japan en China. Dat blijft volgens ons correct. Wij menen dat dit positief is voor risicovolle beleggingsklassen. Na onze rotatie van Europese investment-grade bedrijfsobligaties naar hoogrentende obligaties hebben we daarom deze week geen ingrijpende wijzigingen in onze assetallocatie aangebracht.

VS: voordeel van de twijfel

De nationale activiteitsindex van de Fed in Chicago wijst al drie maanden op rij op een benedentrendmatige groei van de economie. Meerdere regionale indicatoren van het sentiment in de verwerkende industrie bleven onder de verwachtingen. De privébestedingen vielen eveneens tegen. Maar ik zou de VS toch het voordeel van de twijfel gunnen.

De zwakte in de privéuitgaven is niet in lijn met de fundamentele factoren. Het inkomen van de huishoudens groeide sterk. De huizenmarkt kreeg meer vaart en naarmate de huizenprijzen stijgen, worden de huishoudens rijker. De kredietvraag van de huishoudens was bescheiden waardoor hun vermogen in verhouding tot hun schulden het hoogste niveau sinds 2000 bereikte. Huishoudens sprongen voorzichtiger om met hun extra bewegingsruimte dankzij de lage olieprijs en de stijgende vastgoedprijzen, maar de zwakte van de uitgaven lijkt overdreven.

De zwakte in de verwerkende industrie is in ieder geval gedeeltelijk een gevolg van de strenge winter en arbeidsgeschillen in de havens aan de westkust. De nationale PMI van de verwerkende industrie van Markit hield goed stand. De PMI van de dienstensector toont geen tekenen van verzwakking.

Dit is van belang voor de vooruitzichten van de Fed, al zal ze haar beslissingen in hogere mate van de cijfers van de arbeidsmarkt en de inflatie laten afhangen. De sterke arbeidsmarkt is een van voornaamste redenen waarom wij een renteverhoging in juni verwachten. In het licht van de andere cijfers lijkt dit nu mogelijk wat voorbarig, maar de inflatiecijfers van februari ondersteunden dit standpunt eveneens. De consumentenprijsindex is mogelijk zijn bodem voorbij, wat de Fed geleidelijk meer vertrouwen zou moeten geven.

Eurozone: positief standpunt bevestigd

De PMI's van de verwerkende industrie en de dienstensector waren sterker dan verwacht. Net als de laatste maanden deed Duitsland het beter dan Frankrijk, maar de PMI's van beide landen wijzen erop dat de binnenlandse vraag een belangrijkere groeimotor wordt. De Duitse Ifo-index maakt de verliezen van 2014 stilaan goed en wijst op een robuuste groei. Volgens mij is de zwakke euro belangrijker voor Duitse producenten dan voor de Griekse situatie. De Franse INSEE-index steeg naar zijn hoogste niveau sinds bijna drie jaar.

De Britse kerninflatie daalde naar een diepterecord, maar hoofdeconoom Haldane van de Bank of England zorgde voor opschudding toen hij stelde dat de BoE zich klaar moest houden om haar beleid te verkrappen, maar de rente ook kon verlagen. Hij behoort weliswaar tot het inschikkelijke kamp onder de beleidsmakers, maar zijn uitlating druist duidelijk in tegen de standpunten van gouverneur Carney. De BoE zou een afkoelende huizenmarkt slechts toejuichen, maar gelet op de sterke Britse economie wordt een renteverhoging wellicht haar volgende stap, al is dat niet direct.

PMI's in Japan en China verzwakken

De Japanse PMI daalde voor de tweede maand op rij en hield amper stand boven de drempel tussen groei en krimp van 50. In China daalde de index onder de 50. Dat betekent niet dat de verwerkende sector krimpt, maar het bevestigt dat de groei vertraagt. Wij verwachten dat er op de zwakke cijfers een beleidsrespons volgt. De zwakke inflatie biedt de Chinese centrale bank immers ruimte om de richtrente drastisch te verlagen of om de reservevereisten van banken ingrijpend te versoepelen. Dat laatste zou volgens ons het doeltreffendst zijn.

In Japan verwachten we geen wijzigingen in het beleid. De economische verwachtingen van de Bank of Japan (BoJ) zijn vrij positief waardoor ze mogelijk over de lage inflatie door de energieprijzen heen stapt. Bovendien benadrukte een aantal officials de negatieve impact van kwantitatieve versoepeling: geïmporteerde inflatie door een zwakke yen ondermijnt de koopkracht van de huishoudens.

Assetallocatie: Longpositie Amerikaanse dollar versus Zwitserse frank opnieuw geopend

Dit artikel is geschreven door Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, hoofd van TAA, Multi Asset Solutions.

Kernposities
Na tegenvallende cijfers zag de Amerikaanse markt begin maart een bescheiden correctie, gevolgd door een opleving in het vooruitzicht van een geleidelijke renteverhoging door de Fed. Als de Fed haar beleid op de cijfers afstemt, kunnen aandelen volatiel worden en komen we mogelijk opnieuw een periode terecht waarin goede economische cijfers niet meteen goed nieuws voor de markten zijn omdat ze de Fed kunnen aanzetten om de rente vroeger en agressiever te verhogen.

Europa en Japan doen het sinds begin dit jaar beter dan de VS. Vooral in Europa verbeteren de vooruitzichten en de lage bedrijfsmarges bieden ruimte voor stijgende winstcijfers. Na de recente stijgingen is het positieve nieuws echter al grotendeels ingeprijsd. Aandelen uit de opkomende markten weerspiegelen weliswaar de zwakke lokale economie en winstcijfers, maar de MSCI EM index doet het toch nog altijd beter dan de VS.

Wij zijn echter bereid om de economische zwakte in de VS te negeren en volgens ons krijgen de markten steun van brede verbeteringen in Europa en een meer bescheiden vooruitgang in Japan. De Fed staat mogelijk dicht bij een renteverhoging, maar het monetaire beleid blijft per saldo verre van strak wat volgens ons aandelen – en dus een overweging ­– ondersteunt.

Dat kan wijzigen als de zwakte voortduurt. Of als de winstcijfers van het eerste kwartaal tegenvallen. Momenteel zijn we eerder geneigd om te verkopen bij stijgingen dan om te kopen bij dips.

  • Binnen de regio's verkiezen we aandelen uit opkomend Azië boven aandelen uit de brede opkomende landen.
  • Binnen obligaties zijn we overwogen in hoogrentende bedrijfsobligaties in Europa. Zelfs als de rente op staatspapier stijgt in een context van betere economische verwachtingen, kunnen inlopende spreads de impact op de beleggingsklasse beperken.
  • Wij zijn overwogen in Europees vastgoed evenals in Duits versus Amerikaans vastgoed.
  • Grondstoffen zoals Brent-olie en koper herstelden zich weliswaar, maar de afwezigheid van een brede opleving betekent dat het nog te vroeg is om onze positie aan te passen.

Flexibele multi-assetposities

  • We namen winst op onze longpositie in de Amerikaanse dollar versus de Zwitserse frank, maar openden die positie opnieuw nadat de frank was gestegen. Volgens ons is de frank overgewaardeerd en pleit het monetair beleid voor de dollar, terwijl de Zwitserse centrale bank maatregelen kan treffen.

Onze andere posities:

  • Long Mexicaanse staatsobligaties in dollar versus Amerikaans schatkistpapier.
  • Long de Mexicaanse peso versus het Britse pond.
  • Overwogen Amerikaanse duurzame consumentengoederen en informatietechnologie.
  • Europese investment-grade senior financiële obligaties.
  • Een kleine positie in vijfjarige forward inflatieswaps.
  • Long de Indiase roepie versus de Zuid-Koreaanse won.

Tenzij anders vermeld zijn Bloomberg en Datastream de bronnen van alle cijfers per 25 maart.

Meer Beleggingsideeën van BNP Paribas


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links