Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Volatiliteit neemt toe

De volatiliteit van aandelen nam toe, maar geen renden tot bezorgdheid economie
  • Sterk Amerikaans banenrapport moet bezorgdheid over de groei doen afnemen.
  • Is de Japanse economie sterk genoeg voor BoJ om haar QE-programma ongemoeid te laten?
  • Start QE door ECB heeft ingrijpende impact op de markt.
  • Assetallocatie: kleine bijstellingen in peso-gerelateerde posities.

De volatiliteit van aandelen nam sinds begin maart merkbaar toe, maar ik zie geen echte reden tot bezorgdheid over de wereldwijde economie. Amerikaanse cijfers vielen recent tegen, maar het banenrapport was in februari sterk. De groeicijfers in de eurozone en Japan waren positief en de Japanse vertrouwensindicatoren verbeterden.

Europese aandelen deden het beter dan Amerikaanse in de aanloop naar de grootschalige activa-aankopen door de ECB. De feitelijke start van het QE-programma had echter een grotere impact op obligaties dan op aandelen en speelde de valuta's parten. Het monetaire beleid is positief, wat onze overweging in aandelen rechtvaardigt.

VS: een sterk arbeidsmarktrapport

De vertragende groei in andere delen van de economie had geen impact op de arbeidsmarkt. In feite is de groei van de werkgelegenheid sinds 2000 niet zo sterk geweest. De daling van het aantal werklozen was kleiner dan de netto banencreatie, wat vooral een stijging van de actieve beroepsbevolking weerspiegelt. Dat is positief omdat een groeiende economie meer werknemers nodig heeft. De lonen gingen echter vooralsnog niet omhoog. Meer werkgelegenheid, meer werkuren en een dalende inflatie zouden moeten volstaan om de privébestedingen een impuls te geven.

De andere graadmeters van de arbeidsmarkt wijzen per saldo op blijvende sterkte. De eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering stegen recent, maar dat is een gevolg van de strenge winter in bepaalde delen van de VS. Het aantal aanvragen blijft overigens historisch laag. De werkgelegenheidscomponent van de ISM-index van de verwerkende industrie blijft op groei wijzen, maar de component voor de dienstensector steeg fors. De dynamiek in de arbeidsmarkt is eveneens positief. Er zijn meer vacatures, meer mensen verlaten vrijwillig hun baan en werkgevers zetten minder banen op de tocht.

Er is wel een keerzijde. De groei was de laatste jaren bescheiden naar Amerikaanse normen en de forse daling van de werkloosheid wijst op een lagere trendmatige groei. De vergrijzing resulteert inderdaad in een tragere groei van de actieve beroepsbevolking, ook al is het demografische profiel van de VS heel wat gunstiger dan dat van veel andere industrielanden. De toename van de productiviteit was opmerkelijk zwak, wat een negatieve impact op het inkomen van huishoudens had.

Bovendien blijven managers in het kleinbedrijf positief over de huidige financiële omstandigheden en zijn ze doorgaans bereid om de lonen van werknemers op te trekken. Er is dus geen reden om al te zwaar te tillen aan de zwakte van een aantal Amerikaanse cijfers. Wij verwachten dat de Federal Reserve in haar beleidsverklaring volgende week niet langer zal stellen dat ze geduld zal uitoefenen in haar beslissing om de rente te verhogen, wat deur naar monetaire verstrakking opent. Het beleid zal volledig afhangen van de nieuwe cijfers die volgens ons sterk genoeg zullen zijn om een verhoging van de Amerikaanse basisrente in juni toe te staan.

Eurozone: niet alle cijfers kunnen positief zijn

Uit de bbp-componenten voor het vierde kwartaal van vorig jaar bleek dat de samenstelling van de groei gunstig was. De bedrijfsinvesteringen stegen. Als dat zo blijft, zou het economisch herstel moeten versnellen. Er komt wellicht een aanzienlijke inhaalbeweging in de investeringen. Gelet op de sterkere stijging van de import dan de import gaf de nettohandel de groei een zetje.

De cijfers van de industriële productie lieten een gemengd beeld zien, maar de zwakke euro en de verbetering in het consumentenvertrouwen en de uitgaven zouden de sector moeten ondersteunen. In Frankrijk daalde het bedrijfsvertrouwen waardoor het nagenoeg op de weinig inspirerende niveaus van vorig jaar uitkwam.

De Britse economie geeft een sterke indruk. De stijging van het Britse pond tegenover de euro had een negatief effect op de maakindustrie, maar dat werd gedeeltelijk goedgemaakt door het bredere herstel in de eurozone en de verzwakking van het Britse pond tegenover de Amerikaanse dollar. De Bank of England wijzigde haar monetaire beleid vorige week niet. De Bank of England maakt wellicht geen haast om de rente verhogen in het licht van de dalende trend van de reële inflatie en de kerninflatie, slechts aarzelende tekenen van loongroei, stijgingen van het Britse pond en een hogere tienjarige rente.

Wat sterkte in Japan, vertekende cijfers in China

De Japanse bbp-groei in het vierde kwartaal werd naar beneden bijgesteld van 0,6% kwartaal op kwartaal naar 0,4%, maar de economie blijft wel groeien na twee jaar van recessie. De consumptiegroei trok licht aan. De investeringen daalden marginaal, maar die zullen wellicht weer opveren dankzij de recente sterkte van de export en stijgende capaciteitstekorten in delen van de economie. De export trok aan na een aanvankelijk lauwe reactie op de daling van de yen. Exporteurs waren sceptisch over de duurzaamheid van de zwakke yen en lieten de marges aanvankelijk stijgen in plaats van de volumes te verhogen. Daar lijkt nu verandering in te komen. De vertrouwensindicatoren verbeteren per saldo.

Is de economie dus sterk genoeg voor de Bank van Japan (BoJ) om het tempo van haar groeibevorderende activa-aankopen ongemoeid te laten? Een aantal analisten verwacht dat de BoJ die aankopen vanaf april versnelt, maar ik ben niet overtuigd. De BoJ is vrij optimistisch over de economische groei, merkte op dat de arbeidsmarkt verkrapt en verwacht dat de inflatie stijgt. De inflatieverwachtingen zijn cruciaal voor de vooruitzichten, maar volgens de BoJ komt de “ommekeer in het deflatiesentiment’ er zonder uitstel. Wij verwachten dat de BoJ doorheen de door de olieprijs veroorzaakt daling van de inflatie kijkt en op de zijlijn blijft.

In China veerde de inflatie op, steeg de export fors en vielen de detailhandelsverkoop, de industriële productie en de kapitaalinvesteringen tegen, maar de cijfers zijn er rond deze tijd van het jaar sterk vertekend door het Chinese Nieuwjaar. Toch kan de zwakte voldoende ingrijpend zijn om China tot extra monetaire en budgettaire stimulansen aan te zetten.

Assetallocatie: kleine bijstellingen

Dit artikel is geschreven door Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, hoofd van TAA, Multi Asset Solutions

Kernposities

Het monetair beleid heeft een grote impact op de financiële markten. De markten hielden weliswaar al rekening met de start van de activa-aankopen door de ECB, maar toen het programma daadwerkelijk begon ging de obligatierente in de hele eurozone fors omlaag. De Duitse obligatierente is nu negatief tot looptijden van zeven jaar. Hetzelfde geldt voor Nederland en Finland. De Franse obligatierente is negatief tot looptijden van vier jaar. De Italiaanse, Spaanse en Portugese tarieven staan op nooit geziene dieptepunten. De euro daalde tegenover de Amerikaanse dollar, het Britse pond en zelfs de yen. Volgens ons kan de relatieve schaarste van veilige activa die enorme impact van QE in de eurozone verklaren.

Valutaschommelingen hebben een aanzienlijk effect op de rendementen van aandelen. In lokale valuta daalden Amerikaanse aandelen licht sinds begin dit jaar, net als aandelen uit de opkomende landen, terwijl Europese aandelen met 15% stegen en Japanse aandelen 7% wonnen. Maar in euro lopen de rendementen minder sterk uiteen: een stijging van 13% voor de VS en 21% voor Japan. Aandelen uit de opkomende landen bleven achter op 12%.

Volgens ons is er weinig reden tot bezorgdheid over de groei. De winstcijfers werden in de VS naar beneden bijgesteld, maar de neerwaartse bijstellingen in de energiesector hadden hierbij een buitengewone impact. Het momentum in de obligatie- en valutamarkten is inderdaad sterk, maar volgens ons zal dit tempo vertragen.

  • Daarom blijven wij overwogen voor aandelen. Wij dekken onze valutaposities niet af, wat positief is vanuit het oogpunt van de euro.
  • Binnen bedrijfsobligaties zijn wij overwogen in het Europese investment-grade segment. Hier had de verwachte kwantitatieve versoepeling door de ECB een overweldigende impact, maar wellicht is die al grotendeels ingeprijsd.
  • In relatieve termen werden hoogrentende bedrijfsobligaties aantrekkelijker omdat de spreads en de rendementen minder daalden. Mogelijk vergroten we onze posities in hoogrentende obligaties op een gegeven moment.
  • Wij zijn overwogen in Europees vastgoed evenals in Duits versus Amerikaans vastgoed.
  • Bij gebrek aan een breed herstel van grondstoffen is het volgens ons te vroeg om deze positie aan te passen.

Flexibele multi-assetposities

  • NIEUW. Wij bouwden de positie in Mexicaanse staatsobligaties in dollars versus Amerikaans schatkistpapier af. De Mexicaanse peso verzwakte vergeleken met de Amerikaanse dollar na het sterke Amerikaanse arbeidsmarktrapport, terwijl de maatregelen van de Mexicaanse centrale bank weinig impact hadden. Wij zien een kleine kans op een renteverhoging om de daling van de peso een halt toe te roepen.
  • Wij vergrootten onze longpositie voor de peso versus het Britse pond. De peso lijkt goedkoop vergeleken met de Britse valuta. Wij verwachten dat de markten gunstig gestemd blijven over het Britse politieke risico.

Andere posities zijn onder meer:

  • Overwogen Amerikaanse duurzame consumentengoederen en informatietechnologie.
  • Europese investment-grade senior financiële obligaties.
  • Een kleine positie in vijfjarige forward inflatieswaps.
  • Long de Amerikaanse dollar versus de Zwitserse frank.
  • Long de Indiase roepie versus de Zuid-Koreaanse won.

Tenzij anders vermeld zijn Bloomberg en Datastream de bronnen van alle cijfers per 11 maart.

Meer Beleggingsideeën van BNP Paribas


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links