Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Meer aandelenrisico

BNP Paribas IP: Voorkeur aandelen Azië
  • Teleurstellende Amerikaanse cijfers tijdelijk; houden Fed niet tegen.
  • Cijfers eurozone vallen mee.
  • Renteverlagingen in Azië, (vooralsnog) niet in Australië.
  • Vervlakker Japanse rentecurve en twee valutatransacties beëindigd.

Nu het probleem Griekenland even is opgelost en andere geopolitieke pijnpunten wat op de achtergrond raken, vertalen we onze fundamenteel optimistische visie op aandelen naar een overwogen positie.

In de flexibele multi-asset benadering hebben we een ‘long’-positie verworven in Amerikaanse aandelen consumentengoederen en informatietechnologie (in de plaats van onze overwogen positie in Amerikaanse huizenbouwers). De transactie op een vlakkere Japanse rentecurve hebben we afgesloten.

Datzelfde geldt voor de long-positie in de Mexicaanse peso ten opzichte van de Australische dollar en die in de Canadese dollar ten opzichte van de Nieuw-Zeelandse dollar. We zijn nu voluit long in Japanse kredietobligaties.

Tragere Amerikaanse groei

Omstandigheden in het Amerikaanse bedrijfsleven zijn het belangrijkste punt van zorg voor beleggers. De ISM productie-index is de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald. Orderontvangsten voor kapitaalgoederen zijn tot december consequent afgenomen; leveringen laten daarentegen een stevigere ontwikkeling zien.

Een daling van de bedrijfsinvesteringen zou de arbeidsmarkt kunnen aantasten, maar erg bezorgd zijn we niet. De belangrijkste reden: er zijn vooralsnog geen tekenen van een zwakkere arbeidsmarkt. De Markit-inkoopmanagersindex industrie lijkt bovendien niet zo onderuit te gaan als de ISM. De recente zwakke consumentencijfers wijken zo mogelijk nog meer af.

Gunstig is dat het reële beschikbare inkomen de afgelopen maanden mede dankzij de dalende energieprijzen sterk is gegroeid. Die meevallers zijn in eerste instantie in de spaarpot terechtgekomen. Met het oog op de nog altijd lage rente, de sterke arbeidsmarkt en het groeiende vermogen van huishoudens zien we dat niet lang duren.

En dus beschouwen we de tegenvallende jongste Amerikaanse cijfers als tijdelijk. We blijven optimistisch over de vooruitzichten. Dit werd nog eens bevestigd door de Leading Economic Index van de Conference Board, die in de twaalf maanden tot januari sterk verbeterd is.

Over het monetaire beleid meldde Fed-voorzitter Yellen vorige week aan het Amerikaanse Congres dat ze de economische verbeteringen en de vooruitzichten vooralsnog positief inschat. De lage inflatie en buitenlandse ontwikkelingen kunnen de Fed ervan weerhouden de rente te verhogen, maar Yellen benadrukte nog maar eens dat de Fed verwacht dat de huidige lage inflatie een tijdelijke kwestie is – en een positieve zaak voor de economie.

De groei in het buitenland zou zelfs met opwaartse risico’s gepaard kunnen gaan. Al met al zien we de Fed nog altijd in juni de beleidsrente verhogen.

Herstel Eurozone op koers

De meevallende economische indices in de eurozone staan in scherp contrast met die voor de VS. In de eurozone waren de cijfers deze week overwegend positief. De Economic Sentiment Index (ESI) is vrijwel volledig hersteld van de terugval van afgelopen jaar en wijst op een hoger dan trendmatige groei.

Het consumentenvertrouwen heeft inmiddels het hoogste niveau bereikt sinds september 2007. De inkoopmanagersindex industrie was stabiel; dezelfde index voor diensten verbeterde in Frankrijk en Duitsland en bleef sterk in Ierland en Spanje. Het groeiende consumentenvertrouwen en de gestage verbetering van de arbeidsmarkt (het werkloosheidspercentage ligt bijna een volle procentpunt onder het hoogste punt van mei 2013 en het aantal werklozen daalt nu al zes maanden op rij) zijn gunstig voor de consumentenbestedingen.

Vooral in Duitsland zijn de detailhandelsverkopen de laatste tijd sterk toegenomen. De betere groei kan de druk op de prijzen verminderen, maar het kan even duren voordat de consument daar wat van merkt. In de minder negatieve totale inflatie is een recente opleving van de olieprijs zichtbaar.

Renteverlaging in Azië

Het enige onverwachte aan de recente renteverlagingen in China en India was de timing. De futloze groei in China (naar Chinese normen) leidde tot speculatie in de markt over verdere monetaire verruiming. De trage ontwikkeling van de export en import, de vertraagde kredietgroei en de dalende inflatie lagen waarschijnlijk ten grondslag aan de beslissing van de People’s Bank of China om de rente met 25 basispunten te verlagen.

Omdat het effect van deze jongste verlaging wel eens beperkt zou kunnen blijken, zou de Chinese centrale bank ook een verdere verruiming in de vorm van lagere reservevereisten in petto kunnen hebben. De renteverlaging in India kwam ook eerder dan verwacht. Sinds medio 2013 is de inflatie sterk gedaald en zelfs achtergebleven bij het streefdoel van de Reserve Bank of India.

Naar het zich laat aanzien, heeft de RBI snel en optimaal gebruik gemaakt van haar grotere onafhankelijkheid. Dankzij het stevigere begrotingsbeleid, de structurele hervormingen en de desinflatoire druk van een sterke munt heeft de overheid het beleid kunnen versoepelen.

De Reserve Bank of Australia heeft de rente ongemoeid gelaten, maar gaf het duidelijkst mogelijke signaal af dat je van een centrale bank kunt verwachten: door de zwakke binnenlandse vraag en de noodzaak van een lagere wisselkoers behoort verdere versoepeling in een later stadium tot de mogelijkheden. Gezien de stagnerende binnenlandse inkomsten lijken meer renteverlagingen alleen maar een kwestie van tijd.

Assetallocatie: meer aandelenrisico

Dit artikel is geschreven door: Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, hoofd TAA, Multi Asset Solutions.

Kernposities

  • Onze overwogen positie in aandelen geeft een fundamenteel positieve visie weer, met onder andere soepel monetair beleid. Tactisch wordt dit niet ondersteund door onze totale stemmingsindex, maar onze eigen momentumindicatoren geven wel groen licht.
  • Onze voorkeur gaat nog steeds uit naar opkomende aandelen Azië ten opzichte van wereldwijde aandelen opkomende markten: deze regio moet kunnen profiteren van de combinatie van lage grondstoffenprijzen en internationale liquiditeit.
  • Bij vastrentend kunnen de rendementen de invloed gaan voelen van de aanstaande activa-aankopen door de ECB, al kan die druk worden beperkt door verbetering van de groei en de inflatie. Op de kwantitatieve verruiming spelen wij in via onze overwogen positie in Europese bedrijfsobligaties met een investment grade-rating.
  • We zijn neutraal ten opzichte van high-yield. Wel zijn de waarderingen van Europees high-yield de laatste tijd verbeterd.
  • Onmiskenbaar overwogen zijn we in Europees vastgoed, alsmede in Duits ten opzichte van Amerikaans vastgoed.
  • Zolang zich bij grondstoffen geen breed gedragen herstel aftekent, vinden wij het te vroeg om onze positie bij te stellen.

Flexibele multi-asset posities

Drie gesloten transacties:

  • De longpositie in 30-jaars ten opzichte van 10-jaars Japanse staatsobligaties.
  • De longpositie Canadese dollars ten opzichte van de Nieuw-Zeelandse dollar.
  • De longpositie Mexicaanse peso ten opzichte van de Australische dollar.
  • Japanse bedrijfsobligaties (long) zijn met behulp van credit default swaps bijgesteld ten opzichte van ‘short’ credits in Azië ex-Japan aan de hand van de iTraxx Japan vs. iTraxx Asia ex-Japan; het korte deel is afgesloten. De vooruitzichten voor Japanse bedrijfsobligaties schatten we nog altijd als goed in. De BoJ zal volgens ons doen wat er maar nodig is om de obligatiekoersen op te peppen. Door de hervormingen in andere landen in Azië vallen daar meer wanbetalingen bij credits te verwachten.
  • Wij hanteren een overwogen positie in de Amerikaanse sectoren duurzame consumptiegoederen en IT, die naar verwachting kunnen meeliften op betere consumentenbestedingen.

Onze overige posities zijn onder meer:

  • Overwogen Mexicaanse schulden in Amerikaanse dollars ten opzichte van Amerikaanse 10-jaars Treasuries.
  • Long Europese investment-grade senior financiële obligaties.
  • Een kleine longpositie in vijfjarige Amerikaanse inflatieswaps.
  • Long Amerikaanse dollar ten opzichte van de Zwitserse franc
  • Long Indiase roepie ten opzichte van de Zuid-Koreaanse won

Tenzij anders vermeld zijn Bloomberg en Datastream de bronnen van alle cijfers per 4 maart.

Meer Beleggingsideeën van BNP Paribas


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links