Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: voor álle troepen uit, unieke AEX rally

Slotcall: voor álle troepen uit, unieke AEX rally

Is de AEX stiekem aan iets moois bezig? 

Het verschilt wel een beetje per boekje, maar volgens de boekjes lopen de beurzen een halfjaar tot een jaar op de economie voorbij. Dieptepunt recessie - wie twijfelt daar nog aan? - zou dan ergens deze winter moeten zijn...? De wegen van Mr. Market zijn en blijven hoe dan ook onvermijdelijk. 

Want de stijging kan ook nog gewoon een doodlopende dead cat bounce zijn. Let wel, het is allemaal in eigen valuta. De AEX in dollars en Wall Street in euro's geeft een heel ander beeld.    

Over recessie gesproken, verhoogt de Fed om 20:00 uur met drie (75% consensus) of vier kwartjes (25%)? Dat laatste is nooit eerder gebeurt en daarmee gooit de Fed misschien zelf de economie onder de bus: jammer dan, maar de inflatiebestrijding gaat voor. Zoiets. Dat kan, maar er is ook nog een dollar.

Bij vier kwartjes kan die zo maar dóór pariteit met de de euro schieten? U ziet de resultaten van het Amerikaanse bedrijfsleven deze week, daar zitten her en der (Microsoft bijvoorbeeld) flinke valutagaten in. Zie ook Unilever gisteren, dat een 4,9% dollarwindje mee meldde. Die hebben Amerikanen tegen. 

Uiteraard volgt u hier live op IEX dat rentebesluit en persconferentie.  Hier alvast de verwachting voor het rentebesluit van over een jaar:


Waarom zo ver vooruit kijken? Die rentestanden zijn niet namelijk eens zoveel hoger dan die voor vanavond. De Fed verhoogt dit voorjaar en deze zomer quick & dirty en dan maar eens weer zien.


Dat heeft veel te maken met recessievrees en mede daarom weer afkomende inflatieverwachtingen:


Dan moet energie wel een beetje mee zitten en zo komen we bij het slechte nieuws van vandaag uit. Het is en blijft geharrewar met Rusland en EU over gas en daar reageert de Nederlandse aardgas future TTF dan weer op. En zo zit er alweer een nieuwe stekel in de grafiek. Bestaat er zoiets als een technisch egelpatroon?


De verzamelde grondstoffen in de Bloomberg Commodity Spot Index werken wat inflatie betreft ook niet meer mee, ze stijgen weer. En in euro's gaat dat nog harder met die oplopende dollar.


De brede markt dan, aangedreven volgens de networks door nota bene mindere cijfers dan verwacht van Alphabet en Microsoft gisteravond. Vanavond is Meta en morgen zijn er Apple en Amazon. De beleggershand is blijkbaar gauw gevuld vandaag, want meestal zijn we met z'n allen genadeloos voor tegenvallers. 

Interessant aan de cijfers is dat er dit rondje maar twee smaken lijken te bestaan: winstwaarschuwers en outlook-verhogers. Overdreven natuurlijk, maar er zijn wel veel uitschieters en dat geeft aan dat ook het bedrijfsleven dit jaar schippert. Markten en macro-economie zijn moeilijk in te schatten in 2022.

Geklokt op het Amsterdamse slot om 17:40 uur en de Big Board heeft zin in de Fed, zeg. Vooral de Nasdaq 100. Let vooral op die dollar vanavond.


Hier de rentes en die bevestigen misschien het Fed, recessie en inflatieverhaal.


Zie onze tienjaars rente maar. Die stond een maand geleden precies honderd basispunten hoger en misschien is de opgaande trend alweer naar de knoppen.

Beursplein 5

Onze aandelen dan: KPN (deel uitmakend van kamp outlook-verhogers) doet niet veel op de meevallende cijfers vandaag. Voor wie nog een heel defensief (dividend)aandeel zoekt dan maar, of zijn er alternatieven? Leest. 

Ja, dat kan wel zijn met Walmart, maar de winstwaarschuwing van deze week is wel een hele dikke. Wat is er gaande dan bij deze gigant? 

De Kleine VOC, ook vermaard om haar dividend:

Microsoft is wel gevoelig voor de dure dollar en kent steeds meer concurrentie:

De adviezen met verlagingen voor Nedap, ASMI en - gaat u daar echt maar even voor zitten, wat een giller - JustEatTakeaway. KPN krijgt een verhoging. Klik op het plaatje voor details.

De cijfers van Vopak worden lauw ontvangen. Wie loopt er nog warm voor dit fonds? Er is al een tijd totaal geen momentum. Verder nog iets?

  • Eerst maar Adyen, zoiets?
  • Nog maar eentje en hier geldt min of meer hetzelfde verhaal:
  • Wolters Kluwer schuurt tegen all time €10,25 aan en zet op slotbasis wel een nieuwe, verse top neer
  • Unilever daalt wellicht op KraftHeinz (-7,5% op cijfers) en dan is Ahold Delhaize niet ver weg? VS grutters hebben het lastig
  • Philips, ook vandaag is het weer niks
  • Het (op papier) cyclische Aalberts is op korte termijn aan iets moois bezig
  • Alfen scherpt de all time high nog maar even aan, nu €109,85
  • BASF (-1,1%) schroeft de productie terug vanwege dure energie, maar OCI kachelt lekker omhoog
  • Basic-Fit herstelt van een naar advies
  • Flow Traders wil alweer niet
  • Morgen heeft CM.com cijfers, beweegt altijd hard, maar vertoeft al ruim een maand om en nabij eigen bodem
  • Fastned stijgt weer stiekem, maar er is nog veel werk aan de winkel in eigen grafiek

U weet het, niet alleen wordt het vandaag weer een latertje met Fed en Meta, morgen is het weer héél vroeg dag: Superdonderdag! Ik focus in mijn morning call op Shell, AC Mittal, Unibail, Arcadis en CM.com. AMG is trouwens om 13:00 uur, midden op de dag. Waarom, hoe verzint ze het...? 

  • 07:00 Arcadis - Cijfers tweede kwartaal
  • 07:00 ArcelorMittal - Cijfers tweede kwartaal
  • 07:00 Intertrust - Cijfers tweede kwartaal
  • 07:00 Unibail-Rodamco-Westfield - Cijfers tweede kwartaal
  • 07:30 CM.com - Cijfers tweede kwartaal
  • 07:30 Ordina - Cijfers tweede kwartaal
  • 08:00 Relx - Cijfers tweede kwartaal
  • 08:00 Shell - Cijfers tweede kwartaal
  • 00:00 AMG - Cijfers tweede kwartaal
  • 00:00 GeoJunxion - Jaarcijfers
  • 18:00 Euronext - Cijfers tweede kwartaal
  • 18:00 Vastned - Cijfers tweede kwartaal

Tot slot nog even het scorebord van vandaag. Niet één double digit daling! Eigenlijk is dat al winst. Tot straks bij de Fed.

a


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jonas 27 juli 2022 21:12
    Wat heeft BASF met OCI te maken???

    Het zijn beide bedrijven met beursnotering. Kunstmest ofzo qua markt? BASF heb ik weleens beetje gemeen te pakken gehad. Was een EU onderzoeksproject naar Hennep voor 12 mln en er moesten natuurlijk allerlei partijen ongeacht echte kennis erbij in het kader van de heilzame EU--gedachte.

    Ze hadden een nieuwe achteraf behoorlijk mislukte rechtsvorm bedacht in Brussel en een zeer hoog gekwalificeerde collega had daar meegeschreven aan het plan en met een toponderzoeker uit Wageningen was het eerst bezoek in Brussel. Toen bijeenkomst in Wageningen en schoof ik de coördinatie voor 50% van het project on vooraf gesproken af op een Duitse ingenieurbaas van BSFA.

    Beste man begon ineens enorm te zweten maar gaf geen kik en ach ja mijn directe baas zei Jonas zo een groot bedrijf met die subsidiegelden kunnen dat best aan en geen medelijden ermee.
    Dacht wel zo direct krijgt de man nog een attack. Bij mijn jonge dynamische medewerkers was zoiets helemaal geen probleem: die konden alles aan en regelde zaken en melden dat dan wel bij me met zo Jonas dat is ook weer geregeld!

    Groet, Jonas
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links