Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: stevige winst voor de AEX, speculatie rond aankomende rentestap ECB

Slotcall: stevige winst voor de AEX, speculatie rond aankomende rentestap ECB

Een mooie beursdag op deze erg zonnige dinsdag. De stemming zat er goed in, mede gebaseerd op de gedachte dat de ECB de rente niet met 25 maar wellicht met 50 basispunten zal verhogen later deze week. Dat is althans wat zowel Bloomberg als Reuters onafhankelijk van elkaar wisten te melden. We zijn benieuwd. 

Damrak 

Financials, de banken voorop, waren in trek op Beursplein 5. Absolute koploper was ING Groep, maar ook ABN Amro en NN Group waren in trek. Interessant om te zien was verder dat ook sterk cyclische fondsen als ArcelorMittal, Aperam en AMG gevraagd lagen. 

Verliezers waren in de minderheid, maar konden sporadisch worden gevonden binnen de AMX zoals Alfen, Basic Fit, Flow Traders en Inpost. De verliezen bleven daarbij overigens wel erg beperkt. 

De AEX sloot uiteindelijk 1,2% hoger op een stand van 689,47 punten.  

En dan nog even dit 

Fallen angel Netflix geldt niet langer als groeifonds. Echter, de markt neigt ernaar het aandeel als value stock te zien. En dat is in het huidige marktsentiment helemaal zo slecht nog niet. 

Voor het idee: Netflix wordt momenteel op nog 'slechts' 2,5x de verwachte omzet gewaardeerd en dat is wel eens hoger geweest:  

 

Flow Traders  

ETP liquidity provider Flow Traders komt aanstaande vrijdag met zijn Q2-cijfers. Het aandeel heeft vrij recent toch wat aan market cap moeten inleveren en de Beleggersdesk is nog eens aan het rekenen geslagen voor de verwachte winst per aandeel voor Q2. Een update

Wolters Kluwer  

Wolters Kluwer is een van de weinige aandelen die zich dit jaar heeft weten te onttrekken van de malaise op het Damrak. En dat is niet zomaar, de dataleverancier geldt als ultieme veilige haven en kan met de halfjaarcijfers nog wel eens verrassen

Quants de weg kwijt  

Schakel elke menselijke emotie uit en handel puur geautomatiseerd op de basics. Dat klinkt goed, maar werkt ook niet altijd zo blijkt uit cijfers van hedge fund Fort. Uit onlangs verschenen documenten blijkt dat de quant funds van Fort dit jaar verliezen hebben geleden tussen de 20 en 40%.

De forse verliezen staan in schril contrast met die van veel vergelijkbare funds. Zogeheten managed futures hedge funds behoren dit jaar juist tot de sterspelers op de financiële markten zo blijkt uit data van HFR. 

Zo wist bijvoorbeeld AQR Managed Futures Full Volatility Fund - AQR komen we geregeld tegen in de shortsell registers - een rendement te behalen dit jaar van ruim 53%. En ook Graham Capital schreef via zijn Tactical Trend Fund dit jaar zo'n 34% bij. 

Oftewel, de handelsstrategie werkt, totdat het niet meer werkt. Een fenomeen dat veel particuliere beleggers ongetwijfeld bekend voorkomt. 

Bridgewater ziet stagflatie 

Altijd interessant, een van 's werelds grootste hedge funds - Bridgewater Associaties met een fondsvermogen van circa $150 miljard - raadt beleggers aan serieus rekening te houden met stagflatie. 

Stagflatie, oftewel een fenomeen waarbij de inflatie hoog blijft terwijl de economische groei vertraagt, is niet direct reden voor een feestje. Vooral in Europa is het risico op stagflatie relatief groot volgens de co-chief investment officer van Bridgewater in de Financial Times. 

De economische groei in Europa vertoont duidelijk tekenen van (stevige) vertraging. Tegelijkertijd kampt ons continent met hardnekkig hoge energieprijzen. Daar bovenop is de euro ook nog eens aanzienlijk verzwakt - vooral versus de Amerikaanse dollar- waardoor onze import relatief duurder wordt. 

Historisch gezien presteren aandelen tijdens een stagflatie ronduit slecht omdat bedrijven zowel gevoelig zijn voor een afzwakkende economische groei als voor stijgende inflatie. Dekking kunnen beleggers tijdens een periode van stagflatie het beste zoeken in inflatie-gerelateerde obligaties (TIPS) en goud. 

Toch even een kleine disclaimer tot slot: Bridgewater Associates zit momenteel flink short op een groot aantal Europese aandelen: largecaps zoals bijvoorbeeld ASML en ING Groep, maar bijvoorbeeld ook BNP Paribas en TotalEnergies. 

Shortverbod is zinloos 

Bij IEX was dit al een tijdje bekend, maar de AFM heeft samen met zijn Franse evenknie, een onderzoek laten uitvoeren naar de effectiviteit van een shortsell verbod. 

In Frankrijk was er in 2020 korte tijd sprake van een verbod op short selling, evenals in landen als België, Oostenrijk en Spanje. De AFM was toen al uiterst sceptisch en stelde dat het effect van een dergelijk verbod gering tot zeer gering zou zijn. 

De conclusie van het onderzoek wijst zelfs uit dat het contraproductief heeft uitgepakt. Het versterkte juist de volatiliteit en zorgde ervoor dat grote orders moeizamer konden worden uitgevoerd. 

Laten we maar hopen dat hiermee een definitief eind is gekomen aan de gedachte van een aantal toezichthouders, politici en topmannen van beursgenoteerde bedrijven dat short selling 'gevaarlijk' is. 

Wall Street 

De Amerikaanse beurzen gingen relatief goed geluimd van start, geholpen door meevallende bedrijfsresultaten van onder meer Johnson & Johnson. De cijfers van IBM, gisteren nabeurs, vielen echter wel tegen en het aandeel leverde hierop zo'n 6% in. 

Het mocht de pret voor de bredere markt niet drukken. Na goed twee uur handel noteerde de Dow Jones 1,7% hoger, de S&P 500 afgerond plus 2% en de Nasdaq ouperformde met een tussentijdse stijging van 2,2%. 

Rentes 

Relatieve rust op het rentefront vandaag, al kruipen de rentes wel weer met enkele basispunten op. Wij zouden hier niet al teveel aan willen aflezen. 

pharming
Bron: Reuters 

Brede markt

Overig groene koersenborden, zowel in Europa als de VS. De VIX schakelt weer een tandje lager, maar blijft halsstarrig op verhoogd stressniveau. Verder lijkt bitcoin weer de geest te krijgen: voor de liefhebber. De euro doet ondertussen een dappere poging de pariteit met de Amerikaanse dollar weer uit beeld te brengen.  

pharming
Bron: IEX.nl
 

Het Damrak  

  • Adyen (+ 1,8%) sprokkelde vandaag een leuk winstje bij, maar heeft nog een lange weg te gaan als we het gemiddelde koersdoel mogen geloven van banken (€2.627). 
  • Besi (- 1,5%) is niet voor het eerst de zwakste performer onder de chippers, later deze week cijfers 
  • ING Groep (+ 3,8%) doet een hernieuwde poging afstand te nemen van de €9. Speculatie dat de ECB de rente niet met 25 maar 50 basispunten zal verhogen, werkt positief op bankaandelen 
  • Unilever (+ 1,4%) is al enige tijd aan een stille opmars bezig en is uitgegroeid tot outperformer dit jaar op het Damrak 
  • Flow Traders (- 0,9%) komt aanstaande vrijdag met zijn Q2-resultaten naar buiten en de markt is wat voorzichtig 
  • InPost (- 1,7%) moet een deel van de forse winsten van de afgelopen dagen weer inleveren 
  • JDE Peet's (+ 1,8%) blijft verhoudingsgewijs net als het hierboven vermelde Unilever goed liggen  
  • Ordina (+ 1,9%) is kalmpjesaan op weg naar de €5 
  • TomTom (+ 4,2%) lijkt nog steeds wat profijt te trekken van - eindelijk - meevallende resultaten van afgelopen vrijdag  
  • Op de lokale markt kreeg Envipco (- 9,3%) er stevig van langs

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • Unilever: naar €46,50 van €43 en houden - Berenberg 
  • AkzoNobel: naar €75 van €110 en naar houden van kopen - BofA 
  • DSM: naar €190 van €220 en kopen - BofA
  • IMCD: naar €200 van €230 en kopen - BofA
  • TomTom: naar €8 van €7,50 en houden - ING
  • TKH: naar €42 van €60 en naar houden van kopen - ABN Amro 
  • Bpost: naar €8,50 van €11,50 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • Tesla: naar $380 van $370 en verkopen - Barclays 
  • Nestlé: naar CHF 138 van CHF 144 en kopen - Goldman Sachs 
  • Rio Tinto: naar £41 van £42 en verkopen - Berenberg 
  • Alphabet: naar $140 van $165 en kopen - MKM Partners 

Agenda 19 juli 

07:00 AkzoNobel - halfjaarcijfers  
07:00 ASML - halfjaarcijfers
08:00 Fabrieksorders - Mei (Dld)
11:00 Detailhandelsverkopen - Mei (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Bel) 
13:00 Abbott Laboratories - halfjaarcijfers 
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Juni (VS)
16:00 Vacatures - Mei (VS)
18:00 ASMI halfjaarcijfers 
20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)
22:00 Alcoa - halfjaarcijfers 
22:00 Tesla - halfjaarcijfers 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 19 apr Nieuwkomer Douglas presteert uitstekend
  2. 19 apr Productiemisser Barrick Gold: is de sterke marktreactie terecht?
  3. 18 apr Logische herfinanciering Pharming

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Beleggersdesk 19 juli 2022 19:16
    @an12

    Dat leek ons nogal sterk voor de hand liggen: namelijk een, mogelijk, forsere rentestap van de ECB. daardoor sterkt de euro wat aan versus de dollar, maar we zullen het er de volgende keer expliciet bij vermelden.

    In aanvulling: soms zijn koersbewegingen goed verklaarbaar, vaak helaas ook niet.

    fijne avond

    disclaimer: nvt
  2. forum rang 4 robrdam 19 juli 2022 21:25
    quote:

    jan de vakman schreef op 19 juli 2022 20:44:

    Short brengt veel onrust en onlogische koers capriolen met zich mee en ik denk dat ze zeker de helft van hun winsten halen over de ruggen van gewone beleggers!!
    Terug naar goud van oud en verbieden, al die schijntroep!!
    Heb je het rapport gelezen?
    Welke argumenten heb je om jouw stelling die recht tegenover de conclusie van het rapport staat te onderbouwen?

    Voor het geval je jouw conclusie getrokken hebt zonder het rapport te lezen, dit is te vinden op www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2022/februari...
  3. forum rang 4 robrdam 19 juli 2022 21:32
    Shortverbod is zinloos
    Bij IEX was dit al een tijdje bekend, maar de AFM heeft samen met zijn Franse evenknie, een onderzoek laten uitvoeren naar de effectiviteit van een shortsell verbod.

    In Frankrijk was er in 2020 korte tijd sprake van een verbod op short selling, evenals in landen als België, Oostenrijk en Spanje. De AFM was toen al uiterst sceptisch en stelde dat het effect van een dergelijk verbod gering tot zeer gering zou zijn.

    De conclusie van het onderzoek wijst zelfs uit dat het contraproductief heeft uitgepakt. Het versterkte juist de volatiliteit en zorgde ervoor dat grote orders moeizamer konden worden uitgevoerd.


    www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2022/februari...

    Ik ben pas bij het Nederlandstalige persbericht, maar krijg gelijk al wat vragen:
    Het persbericht is van 28 februari, wordt dat bedoeld met "bij IEX was dit al een tijdje bekend"?
    In het persbericht staat: "Verminderde volatiliteit voor Franse aandelen met een sterker effect voor large cap aandelen", de weergave in de slotcall is "Het versterkte juist de volatiliteit". Moet ik toch Jan de Vakman gelijk geven!
    "en zorgde ervoor dat grote orders moeizamer konden worden uitgevoerd." dit ga ik wellicht nog in het rapport zelf tegenkomen, maar AFM heeft dit niet in het persbericht opgenomen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links