Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom rentes ook de Angstgegner van crypto kunnen zijn

Waarom rentes ook de Angstgegner van crypto kunnen zijn

Dit plaatje kent u, die komt u zelfs regelmatig tegen. Hoe de centrale banken met hun monetaire verruiming in de afgelopen jaren de aandelenwaarderingen (mede) omhoog hebben gejaagd.

We kunnen discussiëren in hoeverre de winstgroei, of juist die banken de aandelenkoersen hebben opgepompt, maar over het principe dat ze het deden zijn we het bijna allemaal eens, toch? Voor de niet-ingewijden: dit is de Fed-balans versus de twaalfmaands koerswinstverhouding van de S&P 500. 


Zelfde grafiek, maar dan met een andere asset erin. Die kent u wel. Is dit - en misschien wel net als hierboven - een onzin- of spot-on vergelijking?  


Misschien blijkt ooit achteraf dat crypto en meme-aandelen de ultieme gratisgeldtijdperk-trades waren. Citaat Barron's, het, zoals het zo mooi heet, gezaghebbende weekblad dat op ieder bureau op Wall Street ligt. In de afgelopen tijd rees de vraag of en in hoeverre crypto en bitcoin inflatiebestendig zijn.

Misschien is het mij ontgaan, maar een antwoord op de vraag heb ik nog niet gezien. Als het er al is, want bitcoin is anno 2010 en het is pas het laatste jaar dat er weer inflatie is. Kortom, er is gewoon nul komma nul track record. En intussen daalt crypto sinds de top op 9 november op welgemikt $68.999,99.

Eerst maar even Barron's, dat het dus over een andere boeg gooit: voor een hoogsterisico-asset zonder returns als dividend of coupons en met louter prijsactie om van te profiteren, kan de rente wel eens van doorslaggevende betekenis zijn. Net zoals u nu bij niet-winstgevende groeiaandelen en algeheel te dure aandelen ziet. 

Misschien is het geen gekke gedachte dat crypto als de grootste profiteur van al het gratis fiatgeld sinds oorspronkelijk herfst 2008, ook (het grootste) slachtoffer wordt, als het fiatste fiatgeld weer verdwijnt. 

  • Investors pull capital out of tech and other highly speculative assets when the “risk-free” yield on Treasuries increases
  • Higher risk-free yields increase the discount rate that investors use to calculate the present value of future cash flows
  • Since tech valuations are based on cash flows expected far in the future, the math implies lower prices for the assets today
  • Higher rates also indicate that market liquidity will dry up, siphoning some of the leverage that has built up in crypto futures and other derivatives markets
  • The regulatory outlook is also looking tougher as several foreign governments and financial regulators impose new rules on crypto

Mooie timing van Barron's, want vandaag stijgt ook de tienjaars Duitse Bund (de Atlantikwall onder de rentes) voor het eerst sinds 2019 boven nul uit. Edoch, net als met inflatie heeft crypto in feite nul komma nul track record als het gaat om rentes. Uncharted territory ook hier en speculeren mag u zelf.

De Fed staat intussen al met de jasjes uit met man en macht de inflatie te bestrijden. Intussen kunnen ze het nu zelfs in Frankfort in Keulen horen donderen? De markt begint heel voorzichtig een beetje te morren, pruttelen en kwijlen, begrijp ik? 

Nog iets, Barron's heeft het er niet over, maar er is ook nog zoiets als momentum. Zo wordt vaak gezegd, beweerd en geroepen dat crypto goud heeft verdrongen als zeg maar anti-dollar-, anti-centrale banken- en anti-fiatgeld-asset. Ik heb daar nog nooit hard bewijs voor gezien, maar het klinkt plausibel.

Anekdotisch en zeker ook geen bewijs, maar ik heb zelf nog nooit een millennial of nog jonger over goud (en zilver) gehoord, maar wel over crypto. En hoe. De regelrechte bekeringsdrang die vooral gold bugs hadden rond de top in 2010-2011 in goud, zag ik de laatste jaren één op één terug bij bitcoinhouders.

Andere generatie, andere assets? Na de millennials komt er er weer een nieuwe generatie aan en die vindt natuurlijk alles en iedereen die voor 2000 is geboren een wandelend fossiel. Die gaat wellicht ook niet in die suffe crypto van die belegen millennials zitten. En er is weer wat nieuws: meta.

Vooral de Koreaanse jeugd is er alvast aan begonnen, als ik Bloomberg mag geloven. Héél boeiend filmpje. Die K-jongeren kunnen (nog) wel een huis kopen, in lower Manhattan nog wel. Leuk, in het filmpje zit ook iemand met een hotdog-kraam voor de deur van Wall Street (daar wil ik ook wel in beleggen).

Misschien is dit wel een een dom huis-tuin-en-keuken-, onderbelicht en misschien juist daarom wel grootste risico voor crypto. Dat de karavaan gewoon verdertrekt. Zeker als de koersen blijven tegenzitten en niemand meer rijk wordt in een achternamiddag en handel, omzet en volatiliteit opdrogen.

Dat is inderdaad vaker gebeurd en iedere keer kwam crypto weer terug - en hoe. Met nieuwe dikke records. Misschien is dit (veel te) ver gezocht, maar onderschat nooit momentum, maar vooral rentes.     


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Watchful¤Eye 19 januari 2022 22:16
    Bedankt voor het artikel Arend Jan. Het is best ingewikkeld allemaal. Ik heb er ook maar ten dele verstand van. Je kunt echter veel van elkaar leren.

    Metaverse en crypto zijn inderdaad nauw met elkaar verweven. Metaverse kan bij uitstek goed "draaien" op blockchains. Crypto"munten" worden weer gebruikt voor het "operationaliseren" van blockchains. Dus daarin onderscheid maken en dat vervolgens ook gaan koppelen aan verschillende (jongere) generaties is mijns inziens een beetje "link".

    Aandelen en aandelenbeurzen zijn "gesettled" en hebben een historie van inmiddels ruim 400 jaar ("old school" dus, doch "gemoderniseerd" door internet etc.). Internet dateert vanaf circa 1969, dus "bestaat" hooguit ruim 50 jaar. We doen tegenwoordig echter "alles" met en via internet. Het is razendsnel "geadopteerd" door oud en jong ..

    Cryptocurrency / metaverse zie ik als een volgende nieuwe "innovatiegolf". Het omvat een groot (ook technisch) "vakgebied". Het kost tijd en energie om daarin enigszins thuis te raken.
    Grote betaalbedrijven zoals PayPal zijn momenteel al bepaalde cryptomunten aan het "integreren" in hun betaalapps. Gaming en crypto raken ook steeds meer verweven. Je kunt bepaalde crypto's verdienen met bepaalde games ("play and earn"). "Cryptocurrency" dateert vanaf ruwweg 10-15 jaar geleden. Ik zou niet gauw durven zeggen dat Bitcoin schade zal ondervinden als de rente (enigszins of meer) zou gaan stijgen .. Bitcoin reageert tegenwoordig "ongeveer gelijk" aan de S&P500 beursindex (zegt men). Bedrijven als Coinbase (grote cryptobeurs in Amerika) zijn genoteerd aan de beurs in New York en innoveren als de wiedeweerga in 'de nieuwe wereld van cryptocurrency / metaverse' .. Facebook en andere grote bedrijven zijn hier ook actief mee bezig. PS: Er zijn diverse grote Crypobeurzen op onze planeet. Ook worden er opties en futures geschreven op de grotere cryptomunten (Bitcoin, Ethereum). Kortom het is inmiddels een groot ecosysteem geworden waar veel mensen en instituten nut, plezier en inkomen uit halen. Het verkrijgt steeds meer "mainstream" status in de gevestigde wereld van geld en goed.

    Cryptocurrency vormt een onderdeel van "de wereld van de toekomst", wordt steeds meer geadopteerd en is m.i. straks niet meer weg te denken en vervlochten met onze leefwereld (denk bijv. aan de razendsnelle ontwikkeling van AI, artificial intelligence, dat goed kan samengaan met blockchain en cryptocurrency).

    Nog iets over de rente. Kunnen overheden, bedrijven en particulieren het "financieel" aan als de rente materieel zou gaan stijgen? Nee dus (tenzij ze heel veel vet op de botten hebben). Ofwel: die zgn. "rente-angst" is er wel maar die zal weer een keer wegebben. Grote politieke leiders zullen zich niet (kunnen) permitteren dat de rente materieel gaat stijgen. Ook onderlinge concurrentieverhoudingen zullen al te grote renteverschillen tussen bijvoorbeeld Amerika, Europa, China, Australië niet verdragen omdat je jezelf anders "uit de markt prijst" of ontwikkelingslanden op te grote achterstand worden gezet. De tegenwoordige wereld is immers een dorp. Het grote renteverschil tussen bijvoorbeeld Amerika en de rest van de wereld is nergens op gebaseerd of ja: waarschijnlijk op de oude machtsstructuren en onevenwichtigheden (en helaas ook geldgraaierij) van grote instituten (ik noem verder geen namen).

    Juist daartegen lijkt cryptocurrency ook een wal te willen opwerpen ..

    Veel succes!

  2. Watchful¤Eye 19 januari 2022 22:42
    Saillant detail:
    Crypto biedt tegenwoordig vaak een vergoeding aan de "staller". Dat heet "staking(rente)". Dat zijn vergoedingen die kunnen oplopen tot pakweg 5,5% per jaar (soms ook, 1 / 1,5 / 2 of 3 of 4 of 5% per jaar). Dat is aanzienlijk dus. De huidige bankrentes zijn vrijwel 0 of zelfs negatief. Vergoedingloos hoeft crypto dus niet te zijn!
  3. WelNiet 20 januari 2022 09:57
    quote:

    WatchfulEye schreef op 19 januari 2022 22:42:

    Saillant detail:
    Crypto biedt tegenwoordig vaak een vergoeding aan de "staller". Dat heet "staking(rente)". Dat zijn vergoedingen die kunnen oplopen tot pakweg 5,5% per jaar (soms ook, 1 / 1,5 / 2 of 3 of 4 of 5% per jaar). Dat is aanzienlijk dus. De huidige bankrentes zijn vrijwel 0 of zelfs negatief. Vergoedingloos hoeft crypto dus niet te zijn!
    Die percentages vind ik eerlijk gezegd nog laag. Tussen de 15 en 20% moet makkelijk lukken (zie bijv. Verasity).

    Ben wel benieuwd naar de verschillende metaverses. Het doet mij denken aan Second Life van een aantal jaren geleden.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links